LIIKUNTAOHJELMAN PERUSTEET
Tavoitteet
- Inaktiivisuuden fyysisten, psyykkisten ja sosiaalisten haittojen vähentäminen
- Itsenäisen selviytymisen edistäminen
- Elämänlaadun parantaminen
- Aivoverenkierron häiriön uusimisen tai muiden sairauksien ehkäisy
Liikunta
- Liikunta on akuuttivaiheen jälkeen suositeltavaa kaikille aivoinfarktipotilaille, joilla ei ole siihen aivoinfarktin aiheuttamien puutosten tai muiden sairauksien aiheuttamia vasta-aiheita.
- Liikunta on osa monitahoista ohjelmaa. Sen toteuttamisen alkuvaiheessa tarvitaan usein terveydenhuollon ammattihenkilön ohjausta ja erityisjärjestelyjä.
- Aivoinfarktipotilaiden liikunta edellyttää yksilöllistä suunnitelmaa
- Liikuntaosio laaditaan yksilölliseksi mahdollisuuksien ja rajoitusten perusteella
- Liikunta aloitetaan mahdollisimman pian, yleensä ohjattuna, ja sitä pyritään jatkamaan niin kauan kuin se edistää kuntoutumista
- Ohjelman perusosat ovat yleiskestävyyden, lihasten voiman ja kestävyyden, liikkeiden koordinaation ja liikkuvuuden harjoittaminen
- Ohjelmissa noudatetaan liikuntasuositusten yleisiä periaatteita, mutta ne mukautetaan vastaamaan potilaan tarpeita ja mahdollisuuksia.
- Harjoitteet tehdään mahdollisimman toiminnallisiksi, jotta ne edistävät tarpeellisten ja valinnaisten toimintojen suorittamista.
- Kävely on yleensä keskeinen osa ohjelmaa, mutta pelkästään sillä saavutetaan vain kävelyyn rajoittuvia hyötyjä
Varotoimet
- Aivoinfarktipotilailla aistien, tasapainon, motoriikan ym. puutteet, muut sairaudet ja lääkkeet asettavat tavanomaista suurempia vaatimuksia liikunnan suunnittelulle, ohjaukselle ja valvonnalle
- Hyvin rasittaviin liikuntasuorituksiin liittyy pieni aivoverenkierron häiriöin riski siihen alttiilla henkilöillä
- Aivoinfarktipotilailla on usein aistien, koordinaation ja tasapainon vajauksia, lihasheikkoutta, spastisiteettia ja muita sairauksia, jotka lisäävät tapaturmien, erityisesti lonkkamurtumien ja sairauden pahenemisen vaaraa.